M

Ovim putem želimo da Vas upoznamo sa novim potpuno prirodnim, bezbednim, genetski nemodifikovanim preparatom koji se koristi za oplenjivanje zemljišta, za čuvanje njegove plodnosti, za sigurnu i ekonomski isplativu proizvodnju zdravstveno bezbedne i ispravne hrane koja zadovoljava standarde EU Global GAP. Korišćenjem preparata EM Aktiva iz EM tehnologije, dobijaju se čvršći plodovi, intezivnije boje i u kojima nema ostataka različitih polutanata.

EM Tehnologija jedna od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru XXl veka, jer je zasnovana na primeni Efektivnih Mikroorganizama.

Osnivač EM Tehnologije je japanski profesor, mikrobiolog Teruo Higa.

 
     
 

EM Tehnologija je danas priznata u mnogim državama sveta. Ona predstavlja deo njihove nacionalne politike.

Karakteristično za preparat EM Aktiv je da on predstavlja čvrstu zajednicu jedinstvenih živih ćelija mikroorganizama i produkata njihove životne aktivnosti kao što su: enzimi, antibiotici i prirodni biološki stimulatori rasta biljaka. Preparat je u tečnom stanju i predstavlja smešu više od 80 sojeva glavnih anabiotskih (korisnih) mikroorganizama, aerobnih i anaerobnih mikroorganizama.

Mikroorganizmi su izolovani iz prirodnih staništa te su potpuno bezopasni. U poljoprivrednoj proizvodnji koriste se kao biofertilizatori, biofungicidi i bioinsekticidi čime se smanjuje količina mineralnih đubriva, kao i sredstava za zaštitu biljaka.

   

 

PREPORUKA ZA UPOTREBU MULTIKRAFT EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI

Upotreba preparata na bazi efektivnih mikroorganizama u poljoprivredi zasniva se na tretmanima zemljišta (pred setvu/sadnju, posle žetve), semena ili sadnog materijala, i folijarnim tretmanima gajenih biljaka u vegetaciji.

Osim toga istim je moguće kompostirati organske ostatke ili stajnjak, te dezinfikovati prostor za držanje životinja i smanjiti neprijatne mirise i štetne gasove koji nastaju u stajama i na prostorima gde se čuva stajnjak. To pruža mogućnost da se gazdinstvo uz pomoć efektivnih mikroorganizama okrene potpuno zatvorenom ciklusu proizvodnje u kojem bi se životinjski izmet i biljni ostaci useva kompostiranjem pretvarali u visokovredno organsko đubrivo.

 

 

 

 

Traktor 2

 

PREDNOSTI PRIMENE EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA

Povećava mikrobiološku aktivnost zemljišta, čime se čuva plodnost i zdravlje zemljišta

Povoljno utiče na smanjenje stresa biljaka kod rasadničke proizvodnje i zasnivanja voćnjaka

Pomaže boljem ukorenjavanju presađenih biljaka, klijanju, nicanju i porastu klijanaca

Snažno deluje na porast svih biljnih vrsta

U folijarnim tretmanima biljaka dobro je baktericidno sredstvo jer sadrži prirodne antibiotike

U folijarnim tretmanima biljaka, kao i potapanju korena pred sadnju dobro je sredstvo kao preventiva pojavi bolesti, jer ima fungicidne osobine. Preporuka je da se započne primena u periodu kada su biljke zdrave

Lako se upotrebljava i kompatibilan je sa drugim sredstvima koja se moraju koristiti u slučaju jakog napada izazivača bolesti kod biljaka

 

 

 

KORISTI OD PRIMENE EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA (EM) 

Ušteda na mineralnim đubrivima

Ušteda na pesticidima i drugim zaštitnim sredstvima

Obnavlja životnu aktivnost i plodnost zemljišta na duži vremenski rok što je značajno sa aspekta održive poljoprivrede

Smanjuje ispuštanje štetnih materija i polutanata u zemljište i vodotoke (dugoročna zaštita ekosistema što je prioritet u 21. Veku)

Podstiče intezivniji razvoj biljaka u početnim fenofazama

Ublažava stres biljaka u ekstremnim situacijama

Plodovi u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji su krupniji, intezivnije boje, sa povećanim sadržajem vitamina C i antioksidanasa, sa smanjenom mogućnošću ostataka pesticida što zadovoljava standard definisane Zakonom RS i Uredbom EU

Povećanje prinosa od 30-40%

Proizvodi se zdrava i kvalitetna hrana (funkcionalna hrana) kod svih konačnih proizvoda poljoprivrede

Uklanja organski otpad iz životne sredine i pretvara ga u visoko vredno organsko đubrivo.

 

   

 

Prednosti primene EM Tehnologije za biljke i zemljište su imperativ u racionalnoj proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane i očuvanju životne sredine